Multitasken.. iedereen probeert het wel eens op zijn tijd. We proberen allemaal eigenlijk wel eens een film te volgen en tegelijkertijd een appje te beantwoorden of een mail te schrijven. Uiteindelijk komen we er vaak achter dat we een stukje film hebben gemist óf stomme typfoutjes hebben gemaakt. Toch? Ik geef het eerlijk toe: ik kan niet multitasken. Dit is ook geen ramp, want onderzoek maakt duidelijk dat van alle mensen maar liefst 98 procent niet in staat is om effectief te multitasken. Waarom blijven ondernemers het dan toch doen?

Virtual Assistant Gorinchem

Ondernemers blijven multitasken

Slechts 2 procent van de wereldbevolking kan daadwerkelijk effectief multitasken. Dit betekent dat deze mensen in staat zijn om meerdere dingen tegelijk te doen én hier ook echt tijd mee te winnen in plaats van mee te verliezen. Alle andere mensen verliezen kostbare tijd met multitasken. Waarom blijven ondernemers dan toch steeds weer meerdere dingen tegelijk doen? Hier zijn twee belangrijke redenen voor.

Op de eerste plaats is het de gedachte dat er heel veel gedaan wordt. Als je meerdere dingen tegelijk doet, dan lijkt het alsof je heel veel gedaan krijgt. Daarnaast is het zo dat de overvolle agenda verleidt tot het doen van meerdere dingen tegelijk. Ondernemers hebben vaak te veel te doen en pakken daarom twee of drie taken tegelijk op, in de hoop wat meer ruimte in de agenda te maken. Dit lukt dus niet, tenzij zij tot die zeldzame 2 procent behoren natuurlijk!

Testje: kun jij écht effectief multitasken?

Ben jij ook zo’n ondernemer die met trots beweert drie dingen tegelijk te kunnen doen zonder tijd te verliezen? Laten we de proef op de som nemen en ontdekken of jij echt zo goed kunt multitasken als je zelf denkt. Tijd is geld en daarom wil ik je een test voorleggen waarbij we geld gebruiken om te meten of jij effectief kunt multitasken. De test bestaat uit twee delen en van elk deel is het belangrijk om op te nemen hoe lang je erover doet. Wat je nodig hebt is een stopwatch, een grotere hoeveelheid klein geld in diverse eenheden en 6 schaaltjes. Neem bijvoorbeeld van 5 cent, 10 cent, 20 cent, 50 cent, 1 euro en 2 euro allemaal 20 muntstukken en leg ze door elkaar heen voor je op tafel. Zet de schaaltjes erachter. Klaar voor de start?

Deel 1 van de test:

We gaan muntjes sorteren! Haal eerst alle 2 euro munten eruit en doe deze in een schaaltje. Pik vervolgens alle 1 euro munten eruit en doe deze in het tweede schaaltje. Ga verder met de 50 cent muntstukken enzovoorts. Hoe lang doe je erover om de muntstukken in de schaaltjes te sorteren? Je hebt de taak in 6 stukjes verdeeld, waardoor je hersenen steeds op 1 taak hoefden te focussen, namelijk het eruit halen van gelijke munten. Schrijf op hoe lang je hierover hebt gedaan. Gooi vervolgens de schaaltjes weer leeg en hussel de munten door elkaar voor een tweede ronde.

Deel 2 van de test:

Tijd om te gaan multitasken! We gaan nu van je hersenen vragen om de 6 deeltaken tegelijk uit te voeren. Dit betekent dat je de munten willekeurig pakt en in de juiste schaaltjes stopt. Gooi je per ongeluk een 20 cent muntstuk in het bakje waarin de euro’s liggen? Dan moet je de fout eerst herstellen voor je verder gaat. Het gaat immers om éffectief multitasken. Neem de tijd op en bekijk hoe lang je erover doet om alle munten te sorteren in de schaaltjes. Je hersenen moeten nu op alle 6 de munten tegelijk focussen en moeten dus steeds van focus wisselen. Hoe lang heb je erover gedaan? Heb je dit deel sneller én even goed uitgevoerd dan deel 1? Gefeliciteerd, jij behoort tot de 2 procent die daadwerkelijk effectief kan multitasken! 

Behoor jij tot die 98 procent?

Ben je tot de ontdekking gekomen dat jij toch echt bij die andere 98 procent hoort? Dan heb je nu ook kunnen zien hoeveel tijd dit je kost op een relatief kleine en snelle opdracht. Bedenk je dan eens hoeveel tijd het je kost op grotere taken gedurende je werkdag. Pijnlijk? Dan heb ik goed nieuws voor je. Ik kan je namelijk helpen! Stop met multitasken en geef mij een aantal taken om voor jou uit te voeren. Zo kun jij je op één taak tegelijk focussen, heb je meer ruimte in je agenda én weet je zeker dat alles gewoon netjes op tijd gedaan wordt. Dat gaat je geld opleveren! Wil je meer weten? Neem dan gerust eens contact met mij op!

Stuur mij een appje
1
Vragen? Let me know!
Hey 👋 Waar kan ik je mee helpen?