Offline VS. online netwerken? 3x een netwerk opbouwen in C-tijd.

Netwerken. Het aanknopen en onderhouden van contacten die nuttig kunnen zijn voor je carrière. Thanks Van Dale, daar gaan we mee aan de slag! Een netwerk opbouwen doe je dus ideaal op netwerkbijeenkomsten en business clubs, maar ook gewoon in de kroeg of.. Oké, fuck. Hoe bouw je in C-tijd in godsnaam een interessante club contacten op? Met deze 3 top tips voor online netwerken!

1. Zorg voor een kort, ijzersterk verhaal. Ja, zo’n elevator pitch!

De basis als je begint met online netwerken. Wat heb je te vertellen? Tijdens een zakelijke vrijdagmiddagborrel kom je misschien best weg met een ietwat rommelig verhaal. Daar spar je rustig over, je proost nog een keer, pakt een bitterbal en bouwt zo super spontaan een netwerk op.
Bij online netwerken zul je je beter moeten voorbereiden. Welke tips je straks ook op gaat pakken: het is een must om voor een goed en sterk verhaal te zorgen. De tijd en ruimte om gezellig een netwerk op te bouwen, is er online nu eenmaal een stuk minder. Kun jij jezelf en je bedrijf binnen de tijd dat de lift van de onderste naar de bovenste verdieping gaat pitchen? To Do voor deze week. Ik geef je 1 minuut!

2. Online netwerken binnen handbereik: je kunt zó veel meer uit LinkedIn halen

Niet afhaken! Ik weet dat je op LinkedIn zit. Ik weet dat je een bedrijfsprofiel hebt en ik weet dat je zo nu en dan de berichten van je collega’s, kennissen en andere mensen uit je netwerk liket. You’re halfway there! Toch is er een groot verschil tussen passief en actief online netwerken.
Hoe je actief aan de slag gaat met online netwerken op LinkedIn? Like niet alleen berichten, maar reageer er ook onder. Natuurlijk niet alleen met een duimpje omhoog of een ‘Zo hé, dat heb je mooi gedaan’, maar reageer inhoudelijk op berichten binnen je vakgebied of binnen vakgebieden waar je doelgroep zit. Dit kan ook in specifieke groepen zijn. LinkedIn-groepen zijn een prima vervanging voor een netwerkborrel: je moet alleen je eigen glas bijschenken. En nu je toch zo’n ijzersterke elevator pitch hebt, laat je dan vooral niet tegenhouden om iemand binnen zo’n groep actief te benaderen.
Extra tip! LinkedIn is een sociaal netwerk. Ga dus niet alleen voor je eigen hachje en commerciële praatjes. Commerciële praatjes zijn dooddoeners. Met oprechte reacties, betrokkenheid, tips en meningen kun je juist een goed én blijvend online netwerk opbouwen.

3. Netwerken in 2021? Ga op zoek naar online events!

Yes, bijna alles wat vroeger – in die goede oude tijden – offline kon, kan tegenwoordig ook online vanuit huis. Van shoppen en thuis uit eten tot.. Een netwerk opbouwen dus! Ga via Google of op LinkedIn op zoek naar online events. Die zijn soms heel lokaal, maar kunnen ook landelijk zijn. Online events, seminars, ontbijtgroepen of zakelijke VriMiBo’s in overvloed! Denk je iets aan iemand te hebben? Twijfel dan ook niet gewoon een één op één virtueel gesprek voor te stellen. Wacht dus niet tot je weer offline kunt netwerken. Doodzonde!

Agendapunt: netwerk opbouwen

Aan de slag dus! Online netwerken is makkelijker dan ooit! Schrijf die pitch, trek op LinkedIn de stoute schoenen aan en ga gewoon eens op zoek naar interessante events voor jouw business. It’s part of the job!
Agendapunt: netwerk opbouwen. Geen tijd? Ik geef je een concreter doel. Plan vanaf nu elke dag of om de dag een half uur tijd in om online te netwerken. Nog steeds geen tijd? Laten we dán even kijken wat ik van je over kan nemen, want met die smoes kom hier je natuurlijk niet weg!
Stuur mij een appje
1
Vragen? Let me know!
Hey 👋 Waar kan ik je mee helpen?